Wat is Filemaker?

Ontwikkelplatform

Filemaker is een  ontwikkelplatform voor databases op Windows en Apple laptops en desktops, op de iPad en iPhone en via het web.  Voor u als gebruiker levert het een stabiele en eenvoudig te onderhouden basis voor uw databasetoepassingen.

Voor mij als bouwer is het een uitgebreide ontwikkelomgeving die het mogelijk maakt om professioneel maatwerk te leveren, om vlot -dikwijls “on the fly”- aanpassingen te doen en om ook met een krap budget een mooie applicatie voor u te maken.

 Voor wie is Filemaker geschikt?

Filemaker is geschikt voor grote en kleine ondernemingen en instellingen. Het is moeiteloos uit te breiden van tien naar honderden werkplekken. U kunt Filemaker Server zelf installeren of bij een hostingbedrijf onderbrengen, en met elke computer en elk mobiel apparaat inloggen en uw gegevens inzien en bewerken. Heeft u eenmaal Filemaker geïnstalleerd dan maakt het niet meer uit of u één of honderd applicaties wilt laten draaien. Er is geen beperking op de toepassingsmogelijkheden van de applicaties: klantbeheer, facturatie, projectbeheer, onderhoudsplanning, abonnementenbeheer, cursusplanning, e-learning, gegevensanalyse, backend voor een webshop, winkel- of restaurantkassa, als u met gestructureerde gegevens werkt kan er een Filemaker applicatie worden gemaakt die u het leven makkelijker maakt.

Is Filemaker betrouwbaar en veilig?

Ja. Filemaker Server biedt de mogelijkheid om zo vaak als gewenst een backup van uw waardevolle data te maken, zonder dat deze offline hoeft en zonder risico voor de gegevens. Uiteraard kan een verbinding van werkplek naar server via een VPN (“Virtual Private Network”) verbinding gemaakt worden zodat ook voor thuiswerkers een veilige toegang gewaarborgd is. De webtechnologie van Filemaker ondersteunt SSL/HTTPS, dit betekent dat gegevens versleuteld worden uitgewisseld. Binnen de applicatie zelf kan tot op groot detailniveau de toegang voor verschillende gebruikers en groepen worden ingesteld.

Wat kost het?

Filemaker heeft met de introductie van versie 13, eind 2013, een mix-and-match licentiemodel geintroduceerd. Licenties voor server en werkplekken kunnen worden afgekocht of per jaar voldaan. Licenties voor werkplekken zijn er in twee smaken: voor desktop/laptop clients en voor iPad/iPhone en webbrowser clients. Voor de eerste betaalt u een vast bedrag per werkplek. Voor de tweede betaalt u een bedrag per gelijktijdige verbinding met de server. Zo kan u bijvoorbeeld tien gebruikers hebben die via het web of de iPad toegang hebben tot uw applicaties, maar slechts voor vijf gelijktijdige gebruikers een licentie nodig hebben als niet iedereen op hetzelfde moment de database gebruikt. Door te kiezen voor hosting kunt u de kosten vaak nog verder omlaag brengen. Afhankelijk van uw situatie en wensen kan een zo gunstig mogelijke combinatie gekozen worden.

En dan nog de ontwikkelkosten…!

Klopt. Maatwerk is vakwerk en daar staat een prijs op. Een heel groot voordeel van de Filemaker omgeving is dat het snelle ontwikkeling mogelijk maakt. Hierdoor blijven de kosten voor specialistisch maatwerk meestal laag en de totale investering haalbaar. Ik reken u dat graag voor.